Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso drobiowe 25 dag
mięso wieprzowe 1/2 kg
wątróbka drobiowa 20 dag
pieczarki 30 dag
cebula 2 sztuki
chrzan tarty 8 łyżeczek
przyprawa do potraw 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki .
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
masło 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej 3-4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 4-5 sztuk
ziele angielskie 1/2 łyżki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
jajko ugotowane na twardo 4-5 sztuk
jajko 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Mięso drobiowe i wieprzowe oraz wątróbkę ,podsmażyć na oleju dolać wodę około 1/2 litra ,dodać 1 cebulę i 1 łyżeczkę jarzynki oraz liście laurowe,ziele angielskie ugotować do miękkości .Ugotowane i ostudzone mięso skręcić przez maszynkę razem z namoczoną wcześniej bułką kajzerką i cebulą(najlepiej dwa razy) ,do masy wbić 5 jajek,dodać podsmażone na 1 łyżce masła pieczarki pokrojone w plasterki i wszystkie przyprawy ,wymieszać (dobrze jest masę spróbować i ewentualnie doprawić).
Długą foremkę dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą na dno wyłożyć połowę masy mięsnej i ułożyć na niej ugotowane na twardo jajka,przykryć drugą częścią mięsa,wygładzić wierzch .
Pozostałe 3 jajka ubić z chrzanem i wylać na wierzch pasztetu .
Piec 90 min w temp.160st
Podawać na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 28.10.2011 08:25
pyszny
Mariusz10 25.09.2011 22:56
super
MAR3STA 23.09.2011 22:40
pyszny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak