Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone śledzie z patelni

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
woda według uznania
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
cytryna 1/2 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1 szczypta
olej do smażenia
śledzie 1/2 (zielone)

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone śledzie z patelni

Filety śledziowe umyć, osuszyć i ściągnąć z nich skórkę ,skropić sokiem cytrynowym posypać solą i pieprzem ,odstawić na 30-40 min.
W misce wymieszać mąkę z sodą i szczyptą soli ,dodać jajko i wodę w takiej ilości ,aby powstało ciasto troszkę gęstsze od naleśnikowego ,zanurzamy w nim filety śledziowe i całe pokrywamy ciastem ,smażymy w dość głębokim oleju.
Podajemy z ziemniakami i kwaśną sałatką .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 10.03.2012 20:18
smakowite
Ania67 15.10.2011 09:18
I jak tu nie być głodnym:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak