Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche drożdżowe paszteciki z wołowiną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
masło 250 gramów
drożdże 50 gramów
jajko 2
śmietana kwaśna 100 ml
mięso mielone wołowe 0,5 kg
cebula 1
ząbki czosnku 2
sól
olej 2 łyżki
ziarno sezamu do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche drożdżowe paszteciki z wołowiną

Kroki postępowania

1
Do miski wsypuję mąkę, zimne masło ścieram na tarce, dodaję szczyptę soli oraz jedno jajko i jedno żółtko (pozostałe białko posłuży mi do smarowania pasztecików przed pieczeniem). Wkruszam drożdże i wyrabiam gładkie ciasto. Chłodzę w lodówce przez czas przygotowywania farszu.
Krok 1 - Kruche drożdżowe paszteciki z wołowiną foto
2
Na rozgrzanym oleju szklę pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wrzucam mięso i smażę, jednocześnie cały czas rozdrabniając je, by nie zostały duże bite kawałki mięsa. Dodaję do smaku sól, pieprz oraz oregano i drobno posiekany czosnek. Pozostawiam do wystudzenia.
Krok 2 - Kruche drożdżowe paszteciki z wołowiną foto
3
Ciasto dzielę na cztery części. Każdą z osobna wałkuję dosyć cienko (ok. 4mm) na prostokąt szerokości ok. 15cm, nakładam porcję farszu (zostawiając wolne brzegi ok. 1,5cm od końca), brzeg smaruję białkiem i zwijam ciasno roladę. Kilkakrotnie ściskam ją w dłoniach, by środek się połączył a paszteciki nie rozpadały.
Krok 3 - Kruche drożdżowe paszteciki z wołowiną foto
4
Następnie tak przygotowaną roladę kroję ostrym nożem na ukos na kawałki dł. ok. 4cm. Układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą pędzelka smaruję paszteciki białkiem i lekko posypuję dla dekoracji ziarnem sezamu.
Krok 4 - Kruche drożdżowe paszteciki z wołowiną foto
5
Paszteciki piekę ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170st.
Po upieczeniu ściągam z blachy i układam na talerzu.
Paszteciki są kruche, mimo dodatku drożdży, doskonale smakują na zimno, jeszcze lepiej na gorąco.
Podaję jako przekąskę, bądź z czerwonym barszczem.
Krok 5 - Kruche drożdżowe paszteciki z wołowiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 12.05.2013 21:32
Paszteciki, palce lizać, dobre
Marzena34 12.12.2012 17:19
pyszne
Kuchareczka2 02.03.2012 10:50
wołowiny nie lubię ale paszteciki pycha
PaniMISIOWA 24.12.2011 11:54
świetnie wyglądają
Ewelina38 24.10.2011 12:20
i nie dziwię się, niezwykle apetycznie wyglądają :P)
rjustysia 04.10.2011 12:22
Na dwóch też się nie skończy ;) one są zbyt dobre :)
Lotar 23.09.2011 14:53
Ja też poproszę pasztecik, albo i dwa :-)
ziutula
ziutula 23.09.2011 14:48
barszczyk mam to proszę o pasztecik apetyczny....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak