Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buźka w cieście francuskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 płat
brzoskwinie w puszce 2 szt
jajko
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Buźka w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Rozwałkowane ciasto francuskie przekrawamy na pół. Na każdej części kładziemy połówkę odsączonej z nadmiaru soku brzoskwini z puszki.
Krok 1 - Buźka w cieście francuskim foto
2
Ciasto naciągamy na brzoskwinię, zlepiamy brzegi (nadmiar ciasta należy odciąć).
Krok 2 - Buźka w cieście francuskim foto
3
Wycinamy oczy, usta i nos (możemy to zrobić także przed naciągnięciem ciasta na brzoskwinię, musimy tyko uważać, aby wyciąć je symetrycznie). Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Krok 3 - Buźka w cieście francuskim foto
4
Podajemy z bitą śmietaną.
Krok 4 - Buźka w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caffee_tea 12.03.2012 19:27
Ciekawe przepis ;)
Lotar 03.12.2011 12:50
Świetna ta buźka :)
Wacław 19.11.2011 09:33
apetyczna ta bużka,brawo za pomysł !
Renia1 17.11.2011 00:14
o i znowu jakas radosna potrawa u ciebie :)
BernadettaP 25.09.2011 19:44
Oczywiście pieczemy około 15 minut w temperaturze 170-180 stopni :-)
Anna146 24.09.2011 14:33
brakuje mi jakoś czasu pieczenia i stopnia nagrzania piekarnika, chyba, że ktoś lubi surowe ciasto francuskie
sylwia / sytofala 23.09.2011 12:51
przypomina słodką dynie , a tu niespodzianka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak