Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki w czerwonym winie z szałwią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rostbef bez kości 80 dag
wędzony boczek 4 plastry
marynowane cebulki 4 łyżki
olej 4 łyżki
szałwia 4 gałązki
skórka z połowy pomarańczy
cynamon 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
galaretka z czerwonej porzeczki 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 0,75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Steki w czerwonym winie z szałwią

Mięso rozcinamy na cztery plastry.Steki lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem i nacieramy posiekanymi listkami szałwii. Każdy stek owijamy plastrem boczku, przypinamy wykałaczką lub igłą do mięsa. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Podlewamy winem i smażymy mięso po 4-5 min z każdej strony. Steki wyjmujemy na półmisek. Do sosu na patelni dodajemy galaretkę porzeczkową i pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową, doprawiamy do smaku cynamonem, solą i pieprzem. Dodajemy marynowane cebulki i razem zagotowujemy.Steki polewamy sosem z czerwonego wina.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 12.11.2011 00:19
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak