Szybka babka szampańska

Szybka babka szampańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • oliwa

    3|4 szklanki
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 torebka
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • sól do smaku

  • tłuszcz do formy

  • białe wino

    3|4 szklanki
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości,następnie,stale ubijając,dodawać po łyżce mąkę z dodatkami,olej i wino.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,delikatnie połączyć z ciastem.Wymieszać.Przełożyć do natłuszczonej formy babkowej i wstawić do nagrzanego piekarnika(200-220 stopni) na około 40 minut.Posypać przez sitko cukrem pudrem lub polukrować.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ankaryba

09.05.2012 13:19
fajna :-)

marta0906

22.10.2010 15:41
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat