Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z makiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostki
cukier 12 dag
jajko 3 szt
mąka krupczatka 15 dag
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mak 50 dag
dżem śliwkowy 0,5 słoika
masło roślinne - do masy 0,5 kostki
miód 2 łyżki
rodzynki 1 garść
tłuszcz do formy
jajko 3 do masy

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z makiem

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem. Ciągle ucierając dodajemy żółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i pianę z białek. Ciasto dokładnie ucieramy a następnie wylepiamy nim natłuszczoną blachę. Przygotowujemy masę makową: mak sparzamy, dokładnie odsączamy i mielimy dwukrotnie.W misce łączymy mak żółtka /3 szt/, dżem, stopione masło roślinne, miód i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę makową przekładamy na ciasto w formie i pieczemy ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Masło roślinne i margarynę możemy zastąpić masłem a do masy makowej możemy dodać dwie łyżki kakao i garść orzechów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 22.09.2011 20:34
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak