Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
mąka 340 g
cukier 250 g
jajko 4 szt
kakao 2 łyżki
mleko 2 łyżki
jabłka 2 szt
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Na krem:
2 opakowania budyniu śmietankowego
800ml mleka
250g margaryny
polewa
150g czekolady deserowej
1/2 szklanki śmietanki 30%


Margarynę roztapić w rondelku i studzić. Makę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
W misce, za pomocą miksera, ubijamy jajka z cukrem, stopniowo dodając mąkę z proszkiem i roztopioną margaryną. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, dzielimy je na dwie części i do jednej dodajemy kakao z mlekiem. Miksujemy. Do prostokątnej formy wysmarowanej i wysypanej mąką przekładamy najpierw jasną masę, potem ciemną i na ciemnej w rzędach układamy jabłka (obrane i pokrojone w cząstki).
Pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut. Budyń robimy wg wskazówek na opakowaniu zmiejszając ilość mleka do 800 ml. Ostudzony budyń miksujemy razem z miękką margaryną. Budyniowy krem przekładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając do czekolady śmietankę. Powstałą polewą ozdabiamy ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak