Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z fasoli z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola 2 szklanki
cebula 2 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler mały 1 szt
oliwa 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
majeranek 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
orzechy włoskie 0,5 szklanki
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z fasoli z orzechami

Fasolę opłukujemy, namaczamy na 12 godzin a następnie gotujemy do miękkości i mielimy w maszynce.Marchew, pietruszkę, seler obieramy, gotujemy i odcedzamy. Cebule obieramy, drobno siekamy i szklimy na oliwie. Dodajemy do marchwi, pietruszki i selera i mielimy w maszynce. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kajzerkę namaczamy i odciskamy. Orzechy mielimy i mieszamy z fasolą. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i majeranek, doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę bułki tartej.Formę do pieczenia natłuszczamy, posypujemy bułką tartą i przekładamy do niej masę. Pieczemy ok. 60 min w temp. 180 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 30.01.2013 09:44
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak