Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2 szklanki
mąka 1,5 szklanki
palma 1/2 kostki
woda 1 szklanka
cytryny 3 sztuki
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
śmietana kremówka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec

Jajka ubijać mikserem z 1 szklanką cukru na puszystą masę przez ok.10-15 minut. Ciasto przelać do dużej, wysmarowanej formy. Piec ok.25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto przestudzić i przekroić na pół (tworząc dwa duże płaty). Wodę zagotować z palmą i 1 szklanką cukru. Do gotującej się masy dodać sok wyciśnięty z 2 i 1/2 cytryny i kisiel, wymieszać. Ciepłą masę wylać na jeden płat biszkoptu, rozsmarować i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić, wymieszać z tężejącą galaretką i wylać na ciasto. Przykryć drugim płatem biszkoptu. Polać lukrem przygotowanym z soku z 1/2 cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 23.11.2013 17:34
rewelacyjne ciasto i w moim ulubionym cytrynowym smaku :)
Monika37 31.08.2013 23:23
smaczne wyszło smaczne wyszło :)
karolina1869 12.01.2013 16:13
apetyczne
Łukasz15 28.04.2012 08:54
uwielbiam cytrynowe ciasta
Mariusz10 10.10.2011 23:24
smaczne ciasto
Beatris 28.09.2011 22:49
Do ubitych jajek z cukrem oczywiście przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Dopiero teraz przelać ciasto do formy i upiec. Przepraszam, zapomniałam dopisać.
anemon 28.09.2011 22:12
Fajne cytrynowe ciasto.
Weronika_eM 24.09.2011 22:19
pyszne ciasto
1j1o1l1a1 22.09.2011 12:44
smakowity! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak