Chlebek kanadyjski

Chlebek kanadyjski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    1/3 kostki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    3 łyżki
  • ciepłe mleko

    odrobina
  • masło

    1/2 łyżeczki
  • woda letnia

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia wsypujemy mąkę, sól, cukier.Wlewamy olej , wodę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia.
Wykładamy ciasto na pokrytą papierem blachę. Odstawiamy ponownie na ok. 20-40 minut.Smarujemy wierzch masłem i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat