Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy z twarogiem i boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 1,5 szklanki
boczek wędzony 20 dag
cebula 1 szt
twaróg 30 dag
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
woda 3 szklanki
kwaśna śmietana 0,75 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy z twarogiem i boczkiem

Kaszę zalewamy wodą, solimy i gotujemy na sypko. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni na małym ogniu. Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na maśle a następnie dodajemy do twarogu. Do twarogu dodajemy także połowę śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i papryką, dokładnie mieszamy. Kaszę mieszamy z wytopionym boczkiem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy najpierw warstwę z kaszą a następnie masę z twarogiem. Wszystko zalewamy pozostałą śmietaną. Zapiekamy ok. 30 min w temp. 180 stopni C. Zapiekankę możemy doprawić również ulubionymi przyprawami i ziołami: majerankiem, koperkiem lub natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.11.2012 11:54
ciekawy przepis w takim wydaniu kaszy nie jadłam.
Juleczka20 22.04.2012 11:32
musi być smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak