Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzikie zrazy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wołowe pokrojone na 6 zrazów 70 dag
boczek 15 dag
zsiadłe mleko 1 szklanka
cebula 2 szt
pokruszony listkek laurowy Prymat 2 szt
masło 2 łyżki
kostka rosołu wolowego Kucharek 1 szt
śmietana 18-procentowa 0,5 szklanki
sól 1 szczypta
Owoc jałowca cały Prymat 1 zmielony
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dzikie zrazy

Mięso zalać mlekiem i pozostawić na noc w lodówce. Następnie wyjąć, osuszyć, rozbić tłuczkiem, posypać solą, jałowcem i pokruszonymi listkami laurowymi. Na każdym zrazie ułożyć kawałek boczku oraz plaster cebuli, zwinąć ciasno i spiąć wykałaczką. Mięso obrumienić na maśle, przełożyć do rondla, podlać wodą z rozpuszczoną kostką
rosołową i dusić na małym ogniu 1:30 min. Gdy mięso będzie miękkie, sos zaprawić śmietaną z mąką. Podawać z kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami kładzionymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 03.12.2011 21:55
pyszotka
Adamorek 12.07.2011 12:46
puszne
AgaS10 09.02.2011 12:07
obiadek jak sie patrzy:)
szajba2 31.12.2010 17:54
jak dzikie to muszą być fajne
Babciagramolka 17.12.2010 10:38
A do tego kasza gryczana - pycha
bami 10.11.2010 00:07
Barbaro, ja myślę, że one są dzikie bo są z wołu o dzikim usposobieniu :>
Mariposas 15.07.2010 09:26
Robię podobnie tylko do środka dodaje jeszcze ogórka kiszonego
Barbara55 04.07.2010 15:18
dzikie to powinny być chyba z dziczyzny?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak