Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasteryzowana cukinia z pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1 kg
pomidory 1 kg
cebula 2 szt
olej słonecznikowy 0,5 szklanki
Goździki całe Prymat 3 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1 szczypta
papryka czerwona 6 strąków

Przepis i sposób przygotowania na: Pasteryzowana cukinia z pomidorami

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki zachowując cały sok. Cebule obieramy, kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju, często mieszając by się nie zrumieniła.Papryki po oczyszczeniu z gniazd nasiennych kroimy w paseczki, dodajemy do cebuli i razem dusimy ok. 3 -4 min.Dodajemy pomidory razem z sokiem, goździki i dusimy kolejne 5 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Cukinie obieramy, przecinamy wzdłuż na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na 1 min, odcedzamy, zanurzamy w zimnej wodzie, osączamy i układamy w słoikach. Zalewamy gorącym sosem pomidorowo-paprykowym. Pasteryzujemy ok. 20 min w temp. 80 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak