Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanie jak schabowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kanie 4 szt
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 łyżek
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kanie jak schabowe

Kroki postępowania

1
Czyścimy kanie, ścinamy lekko czubki, odcinamy nóżki (wykorzystamy je w inny sposób). Jednocześnie rozbijamy trzepaczką 3 jajka. Maczamy w jajku dokładnie każdy kapelusz kani.
Krok 1 - Kanie jak schabowe foto
2
Bułkę tartą przesypujemy na duży płaski talerz, Panierujemy w niej dokładnie grzyby z obu stron.
Krok 2 - Kanie jak schabowe foto
3
Smażymy każdy kapelusz osobno na wrzącym oleju z obu stron. Odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 3 - Kanie jak schabowe foto
4
Doprawiamy je solą i pieprzem. Układamy na talerzach, podajemy z chlebem.
Krok 4 - Kanie jak schabowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 10.12.2012 20:46
Iza trzonki można wysuszyć i zmielić, świetny dodatek do sosów.
SmacznaPyza 10.12.2012 19:21
ciekawa jestem w jaki sposób wykorzystujesz trzonki bo u kań są twarde i łykowate, szczególnie tak dużych i dorodnych
pacpaw 23.09.2011 20:14
najsmaczniejszy sposób przyrządzania kani. O !
BernadettaP 21.09.2011 20:49
Bardzo lubię kanie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak