Kurczak w pieczarkach z kluskami

Kurczak w pieczarkach z kluskami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 sztuki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • mąka

    wg uznania
  • sól

    do smaku
  • pierś kurczaka

    1 filet
  • marchew

    1 sztuka
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1/2 sztuki
  • śmietana

    1-2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • pieczarki

    10-15 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Obsmażyć na oleju. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Pieczarki umyć. Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i drobno pokrojoną cebulę dodać marchew i chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać mięso. Oprószyć solą i pieprzem. Dusić ok 15 minut. Oprószyć mąką i dobrze wymieszać. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Z jajek, mleka i mąki zarobić gęste ciasto. Dodać szczyptę soli. Ciasto nabierać łyżką maczaną w gorącej wodzie i kłaść na osolony wrzątek. Gdy kluski wypłyną wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z przygotowanym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

treonina

10.10.2011 14:14
kurczaka to mogę jeść przyrządzonego w każdy sposób

joanna77

22.09.2011 20:35
super danie

Robert10

22.09.2011 16:46
pyszne danie

pioge7

21.09.2011 09:01
super

gosia47-47

21.09.2011 08:55
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat