Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto tortowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
budyń czekoladowy 1 sztuka
kakao 6 łyżek
olej 12 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
żółtka surowe 3 sztuki
mleko ciepłe 1/2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
masło 40 dag
rum 50 ml
polewa czekoladowa 20 dag
kawa rozpuszczalna 3/4 szklanki
kolorowa posypka do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tortowe

Ciasto jasne:
Białka z 6 jajek ubić z 6 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru i ubijać do białości. Następnie dodawać po żółtku z 6 jajek i delikatnie wymieszać, na koniec dodać przesiana 1 szklankę mąki z budyniem waniliowym i 1 łyżeczką proszku do pieczenia(dodawać porcjami i delikatnie mieszać)oraz na sam koniec 6 łyżek oleju. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec przez około 30 min w temp do 160, 170st.
Ciasto ciemne;
Ubić białka z pozostałych 6 jajek z 7 łyżkami wody i szczyptą soli,następnie dodać resztę cukru i delikatnie wymieszać ,ostrożnie połączyć z przesianą 1 szklanką mąki ,budyniem czekoladowym,2 łyżkami kakao i proszkiem do pieczenia ,ostrożnie wszystko połączyć i na sam koniec dodajemy pozostały olej.
Pieczemy jak ciasto jasne.

Krem czekoladowy: Większą miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, żółtka z cukrem pudrem ubijać na parze do białości, pod koniec dodać 4 łyżki kakao. Do dobrze ubitych żółtek dodajemy mleko i nadal ubijamy aż masa zgęstnieje. Następnie zdjąć miskę z garnka i przestudzić, do zimnej masy żółtkowej dodajemy małymi porcjami miękkie masło i ucieramy na gładki krem, na końcu bardzo ostrożnie łączymy z rumem.
Zimne ciasto ciemne i jasne dzielimy na dwa spody (mamy mieć cztery części) każdą nasączamy kawą i smarując kremem przekładamy na zmianę, polewę rozpuszczamy i polewamy wierzch ciasta, dowolnie posypujemy kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 04.06.2012 15:00
pychą
mirosława4 04.04.2012 19:12
pyszne
1j1o1l1a1 21.09.2011 11:35
kuszące!!:)))
Emilia22 21.09.2011 08:28
pyszności
annao 21.09.2011 08:03
uwielbiam takie ciasta:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak