Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone kulki z grochu na sałacie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

groch 25 dag
sok z cytryny 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
kolendra 1 pęczek
sałata kędzierzawa 1 główka
masło orzechowe 3 łyżki
listki rukoli do dekoracji
woda 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone kulki z grochu na sałacie

Groch namaczamy, następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy, miksujemy i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, proszek do pieczenia, sól, przeciśniętym przez praskę czosnek, posiekaną cebulę i kolendrę.Wszystko dokładnie miksujemy. Z powstałej masy formujemy 25 kulek i smażymy na głębokim oleju. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Z masła orzechowego, pozostałego soku z cytryny i wody przygotowujemy sos / możemy go przygotować na zimno lub lekko podgrzać bu składniki dobrze się połączyły/.Kulki grochowe układamy na liściach kędzierzawej sałaty, skrapiamy sosem i ozdabiamy rukolą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak