Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżak z żurawiną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier 0,3 szklanki
drożdże 20 g
mleko 0,5 szklanki
cynamon 1 łyzeczka
żurawina 1 garść
cukier wanilinowy 1/2
jajko 2
margaryna 50 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżak z żurawiną

Kroki postępowania

1
Do połowy ilości mleka dodajemy pokruszone drożdże z łyżką mąki, łyżeczką cukru i szczypta soli. Mleko musi być podgrzane, żeby było ciepłe. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży.
Krok 1 - drożdżak z żurawiną foto
2
Margaryne rozpuszczamy w reszcie ciepłego mleka. Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrem na białą masę, dodajemy mąkę, cuky, cynamon, margarynę rozpuszczoną i wyrośniete drożdże. Wyrabiamy ciasto
Krok 2 - drożdżak z żurawiną foto
3
Ddodajemy żurawinę, przelewamy do keksóki i zostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 3 - drożdżak z żurawiną foto
4
Następnie pieczemy ok 40 min w 170 stopniach.
Krok 4 - drożdżak z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edyta44 23.06.2012 16:39
pycha najlepsze
Ewa111 21.04.2012 20:21
często piekę ciasto drożdżowe,następne będzie z żurawiną
IlonaAlbertos 14.02.2012 02:16
Uwielbiam takie ciacha.
Katarzyna/kate1980 24.09.2011 15:42
fajna nazwa
aginaa 23.09.2011 12:27
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak