Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki domowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 90 gram
żółtko jajek 5 sztuk
cukier drobny 100 gram
mleko 1/2 litra
oliwa 5 łyżek
cukier waniliowy 1 sztuka
budyń waniliowy do smaku
czekolada gorzka do smaku
spirytus 1 kieliszek
jajo gęsie 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: pączki domowe

Z drożdży, ciepłego mleka, 3 łyżek cukru wyrabiamy rozczyn. Odstawiamy na 10 min. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami, pomału dodając mąkę i żółtka. Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem rozwałkować ciasto na stolnicy oprószonej mąką i wycinamy szklanką kółka. Formujemy pączki. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pączki smażymy na oleju na ciemnozłoty kolor. Gotowe pączki nadziewamy budyniem i polewamy czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 03.11.2011 12:20
śliczne
Ewa95 17.10.2011 19:53
mniam
GGABI 26.09.2011 20:28
smakowite
iziona 21.09.2011 07:34
Zjadłabym tak z rana takiego pączusia :)
sylwia / sytofala 20.09.2011 21:28
mogę się poczęstować?
halina17 20.09.2011 19:51
smaczne
Emilia22 20.09.2011 19:21
smakowicie wygladaja
Małgorzata113 20.09.2011 18:38
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak