Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    1 ząbek
  • szpinak

    500 g
  • ser ricotta

    500 g
  • ser mozzarella

    100 g
  • miąż z pomidorów

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • cannelloni

    20 sztuk
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • oliwa z oliwek

    4 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:
600 ml mleka 3,2%
55 g białej zasmażki (z masła i mąki pszennej)
20 g masła
Sól, świeżo mielony biały pieprz Prymat
Świeżo starta gałka muszkatołowa
2 żółtka

Sposób przygotowania:
Do gorącego mleka dodać zimną zasmażkę i zagotować, ciągle mieszając. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wystudzić, dodać dwa żółtka i dokładnie wymieszać.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać ser ricotta i mozzarella, ponownie wymieszać.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając.
Cannelloni wypełnić farszem używając worka do szprycowania, następnie ułożyć je na posmarowanej masłem blasze, polać sosem beszamelowym, posypać pomidorami i piec ok. 30 min. w temperaturze 100-110ºC.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (56)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

juuusta

30.10.2013 08:06
fajniutkie cannelloni

olivka

01.08.2011 08:31
uwielbiam!

xxmarzaxx

01.07.2011 20:42
pycha

magduś83

30.06.2011 00:44
właśnie sobie uświadomiłam ze ja nigdy nic nie robiłam ze szpinakiem ale na widok tego makaronu na pewno sie to zmieni

Angelika10

15.05.2011 23:19
Wygląda smacznie ;)

Justyna Jussstiii

15.03.2011 14:39
super :)

Edyta38

09.03.2011 20:44
wyśnienite nic dodać nic ująć :)!!!!!

Tomasz17

06.03.2011 13:15
bardzo fajny przepis :D

Pajecznik

05.12.2010 23:32
napewno w tym tygodniu robie rury:)

Dzastmi

02.12.2010 15:30
hmm chyba musze się przekonać do spzinaku, bo wygląda znakomicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat