Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z pianką malinową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 sztuki
cukier 10 dag
mąka 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
maliny świeże 70 dag
cukier 15 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 1 szklanka
wierzch
galaretka truskawkowa 2 sztuki
Żelatyna wieprzowa Prymat
Pianka: malinowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z pianką malinową

CIASTO: Jajko z cukrem ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do utartych jajek z mąką. Powstałą masę przelać do brytfanny wysmarowanej masłem. Piec ok. 15 minut w 180 st. Ostudzić. PIANKA MALINOWA: 60 dag malin zmiksować, resztę odłożyć. Zmiksowane maliny przetrzeć przez sito. Żółtka z cukrem ubić na gładką masę. Mleko zagotować. Gdy będziemy miksować żółtka z cukrem wlewać pomału gorące mleko. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą i mieszać ok. 10 minut. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Odstawić. Letnią żelatynę wmieszać do pianki. Śmietanę ubić, dodać do kremu. Wmieszać pozostawione wcześniej całe maliny. Zalać ciasto. Odstawić do lodówki na ok. 3 godziny. WIERZCH: Przygotować galaretki jak podano na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Zalać placek i wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 21.08.2012 22:14
ooo zjadłabym i moja mała też z chęcią
tomek18 30.03.2012 10:05
super
barbara11561 12.12.2011 10:05
swietne
Juleczka20 11.12.2011 14:29
lubię
owocówka 30.11.2011 09:53
super
pioge7 25.11.2011 08:25
dobre
Kate131 11.10.2011 07:12
fajne
Beatris 20.09.2011 12:56
Pyszniutkie ciasto. W sam raz na deserek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak