Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z marmoladą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 60 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 1,5 łyżki
margaryna 15 dag
drożdże 4 dag
mleko pół litry
sól 1 szczypta
DODATKOWO:
marmolada 1 słoiczek
cukier
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z marmoladą

CIASTO:Niecałą szklankę mleka zagotować. Rozpuścić w niej drożdże i cukier. Ostudzić. Mąkę wymieszać z solą. Wydrążyć w niej rowek. Dodać jajko i żółtko, a także rozpuszczone drożdże. Mleko, które zostało po odlaniu na drożdże podgrzać żeby było ciepłe. Wlać do mąki z innymi składnikami i wyrobić ciasto. Margarynę rozpuścić. Wlać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do miski bądź garnuszka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie rozwałkować i wykrawać nieduże kawałki. Kłaść na nie kawałki marmolady i zwijać w rogalik. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Gdy będziemy mieć je już na brytfannie każdy rogalik przecieramy odrobiną roztrzepanego jajka i posypujemy cukrem. Piec ok. 30 minut w piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 02.11.2011 08:30
dobre do jesiennej kawki
anja3107 19.10.2011 17:24
pychulne
Juleczka20 07.10.2011 13:37
smaczne
Dorian 28.09.2011 10:10
pychotki
Kate131 26.09.2011 07:03
apetyczne
BernadettaP 20.09.2011 09:37
Super :-)
kome 19.09.2011 19:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak