Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki kalafiorowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
seler 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
bułka
sól
pieprz
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki kalafiorowe

Kroki postępowania

1
marchewkę i selera obieramy i myjemy, kalafiora po umyciu dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Krok 1 - Placuszki kalafiorowe foto
2
Ugotowane, ostudzone warzywa rozdrabniamy widelcem, dodajemy umytą, posiekaną natkę pietruszki, jajko, sól, pieprz i pieprz ziołowy, suchą bułkę namoczoną i odciśniętą. dodajemy też 2 łyżki tartej bułki
Krok 2 - Placuszki kalafiorowe foto
3
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jak uznamy, że jest za rzadkie, to dosypujemy trochę tartej bułki
Krok 3 - Placuszki kalafiorowe foto
4
Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
Krok 4 - Placuszki kalafiorowe foto
5
Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem
Krok 5 - Placuszki kalafiorowe foto
6
Smażymy po parę minut z obu stron, aż kotlety ładnie się zarumienią.
Krok 6 - Placuszki kalafiorowe foto
7
Po usmażeniu, nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na papierowym ręczniku
Krok 7 - Placuszki kalafiorowe foto
8
Kotleciki z kalafiora
Krok 8 - Placuszki kalafiorowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 12.11.2012 07:49
świetna opcja na post :o)
iknkirke 09.10.2011 09:09
jeszcze z marchewką nie robiłam
SmacznaPyza 25.09.2011 12:34
fajne, muszę sobie zrobić bo jestem ciekawa jak smakują
SmacznaPyza 25.09.2011 12:34
fajne, muszę sobie zrobić bo jestem ciekawa jak smakują
Beatris 19.09.2011 11:35
Przepyszne kotleciki.
Nina7 19.09.2011 07:56
Bardzo ciekawy pomysł, który chętnie wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak