Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki marynowane z chrzanem i cynamonem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieprz ziarnisty 8 ziaren
ziele angielskie 8 dag
starta skórka z cytryny 0,5 łyżeczki
ocet winny 2 szklanki
cukier 50 dag
cynamon do smaku
chrzan świeży 10 cm
sok z cytryny 2 łyżki
woda 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki marynowane z chrzanem i cynamonem

Gruszki /wybieramy dojrzałe ale twarde/ myjemy, obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne.Skrapiamy sokiem z cytryny. Wodę zagotowujemy z octem winnym, cynamonem, cukrem, skórką cytrynową i mieszamy. Zalewamy połówki gruszek i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie gruszki wyjmujemy a zalewę zagotowujemy. Gruszki ponownie wkładamy do wrzącej zalewy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 min. Owoce przekładamy do słoików. Zalewę jeszcze gotujemy ok. 4 min. Chrzan obieramy i kroimy w słupki lub ścieramy na tarce w wiórki, przekładamy do słoików.Do każdego słoika wsypujemy także gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Gruszki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy odwrócone do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak