Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka zapiekane z warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
jajko 2 szt
mąka pszenna 4 łyżki
por 4 szt
groszek 1 puszka mała
masło 3 łyżki
żółty ser 15 dag
śmietana 22% 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka zapiekane z warzywami

Ciepłe ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, odstawiamy do przestudzenia a następnie dodajemy przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy ok. 2 cm kluseczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Pory oczyszczamy, przekrawamy na pół wzdłuż, opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy w grube plasterki.Groszek odcedzamy dokładnie na sicie.Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i mieszając smażymy na szklisto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na por przekładamy groszek a na groszek przekładamy kopytka. Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem polewamy polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak