Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa z jajkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rosołowa porcja kurczaka 1 szt
ryż 5 dag
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cytryny 2 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa z jajkiem

Oczyścić i opłukać mięso. Zalać 1,5l zimnej wody, dodać warzywa.Zagotować.
Zdjąć powstałą szumowinę.Dodać sól i gotować na małym ogniu do powstania wywaru. Przecedzić.Do wrzącego wywaru wrzucić ryż.Razem gotować na małym ogniu ok 20 minut.Doprawić.Ubić jajka z żółtkami.Mieszać , a w między czasie wlewać sok z cytryny i odrobinę gorącego wywaru. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną do wywaru , ciągle mieszając.Podgrzać ok 2 minut, pilnując aby nie doszło do zagotowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak