Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki na czerwono

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielone mięso wieprzowe 0,5 kg
pieczarki 15 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 5 szt
wędzony boczek 10 dag
masło 2 łyżki
jabłka 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
półsłodkie białe wino 0,5 szklanki
kapusta czerwona 1 główka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki na czerwono

Z kapusty oddzielamy 10 dużych liści i wrzucamy do wrzącej wody, by stały się elastyczne. Pieczarki oczyszczamy i razem z boczkiem kroimy w drobną kostkę. Dymki oczyszczamy i drobno siekamy. Wszystko razem podduszamy na maśle. Na koniec dodajemy mięso i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Liście kapusty dokładnie odsączamy, układamy na nich porcje farszu, ciasno zawijamy, ewentualnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka, zalewamy winem, dusimy do czasu aż jabłka się rozpadną. Do powstałego sosu wkładamy gołąbki i dusimy az kapusta zmięknie. Gołąbki możemy podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak