Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok z czarnego bzu.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czarnego bzu 1 kg
cukru 0,5 kg
wody 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Sok z czarnego bzu.

Kroki postępowania

1
Bez umyć i obrać z krzaczków.
Krok 1 - Sok z czarnego bzu. foto
2
Wlać szklankę wody i wsypać cukier.
Krok 2 - Sok z czarnego bzu. foto
3
Zagotować i gotować jeszcze ok15 minut na wolnym ogniu.
Krok 3 - Sok z czarnego bzu. foto
4
Przelać przez sitko do słoiczków (z owoców wycisnąć sok, a owoce wyrzucić). Pasteryzować 10 minut. Taki sok jest dobry na przeziębienie. Pić w herbacie lub polewać desery.
Krok 4 - Sok z czarnego bzu. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 12.11.2012 18:35
@pacpaw - masz rację, dlatego sok trzeba przygotowywać tylko z dojrzałych owoców...
pacpaw 11.11.2012 23:02
czarny bez jest bardzo zdrowy, choć nieodpowiednio przygotowany może nawet zaszkodzić.
Izabela/bella81 19.09.2011 20:47
polecam się :)
sylwia / sytofala 19.09.2011 11:07
właśnie narwałam czarnego bzu z bąkami i będę robić soczek , dziękuję bardzo za przepis :)
sylwia / sytofala 18.09.2011 21:45
interesujące
stokrotka 18.09.2011 20:31
podobno bardzo zdrowy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak