Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos koperkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 5 dag
wywar warzywny 0,75 l
masło 5 dag
koperek zielony 5 dag
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos koperkowy

Masło nalezy rozgrzać, dodać do niego mąkę i zasmażyć razem, ale tak, by się nie zrumieniło. Roztrzepać to z przestudzonym wywarem z włoszczyzny lub rosołem i zagotować.Po zagotowaniu połączyć ze śmietaną i drobno posiekanym koperkiem (jesli nie mam świeżego wykorzystuje koperek mrożony). Doprawić sos do smaku.
Sos podawać do gotowanego mięsa, jaj w koszulkach, kotletów i ziemniaków oraz kasz na sypko.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak