Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna szarlotka
Ubijamy białka z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Możecie przełożyć ciasto do formy lub piec na blaszce. Polecam wałkować na papierze do pieczenia.
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier (ilośc w zależności od kwasowości jabłek) i wodę oraz ewentualnie sok z cytryny. Podgrzewamy aż jabłka będą miękkie a cukier się rozpuści.
Na ciasto wykładamy posiekane orzechy a następnie na to duszone jabłka. Z wierzchu posypujemy cynamonem.
Kładziemy na to pianę i z wierzchu przykrywam resztkami ciasta kruchego (nie zapomnijcie odłożyc tego kawałka wcześniej!). Można też zetrzeć ciasto na tarce.
Wstawiamy ciasto do nagrzanego do 170°C piekarnika (może być z termoobiegiem) i pieczemy ok. 35-45 minut, aż ciasto z wierzchu wyraźnie się zrumieni. Podajemy oprószone lekko cukrem pudrem.
Smacznego!