Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik naleśnikowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki 8-10 sztuk
pieczarki 0,5 kg
masło do smażenia
mleko 2 szklanki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
ser żółty 150 g
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatałowa do smaku
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: torcik naleśnikowy

Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy do niej rozmrożone grzyby, doprawiamy i dusimy razem około pół godziny, następnie zostawiamy do ostygnięcia. kiedy wystygną mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa.

2 łyżki masła topimy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy nie dopuszczając do przypalenia, po chwili dodajemy zimne mleko, do czasu zą sos zgęstnieje (nie można doprowadzić do zagotowania).

Doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy większość sera (troszkę zostawia,y do posypania wierzchu torcika). dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia sera.

Łączymy grzyby i sos, można też dodać posiekaną pietruszkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy w kolejności naleśnik - sos - naleśnik, ostatni naleśnik smarujemy sosem, posypujemy resztą sera, można też dodać kilka opiłków masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 22.03.2012 12:57
z torcikiem nalesnikowym spotykam się peirwszy raz
leonkot 04.03.2012 09:45
dziękuję za miłe komentarze :)
Hanna11 23.02.2012 17:11
ciekawy pomysł
marcinek 08.11.2011 12:21
Super
agata1722
agata1722 03.10.2011 11:53
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak