Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa piekielnie pomidorowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1
sól do smaku
pomidory w zalewie pomidorowej 400 g
przecier pomidorowy 500 g
ziele angielskie 4
Liść laurowy suszony Prymat 3
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
marchewka 2
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa piekielnie pomidorowa

Kroki postępowania

1
Do zimnej wody wkładamy części kurczaka (ja dałem udka, ale może być również porcja rosołowa) i zagotowujemy.
Krok 1 - Zupa piekielnie pomidorowa foto
2
Odszumowujemy i dodajemy sól, przyprawy (oprócz tych ostrych)
Krok 2 - Zupa piekielnie pomidorowa foto
3
Zagotowujemy i dodajemy jeszcze półplasterki marchewki. Gotujemy około 20 minut.
Krok 3 - Zupa piekielnie pomidorowa foto
4
Następnie wyławiamy części kurczaka a do wywaru dodajemy pomidory z puszki. Gdy pomidorki zaczną się nam rozpadać (możemy pomóc im nożem lub łyżką) wlewamy przecier pomidorowy oraz dodajemy paprykę ostrą wraz z pieprzem Cayenne.
Krok 4 - Zupa piekielnie pomidorowa foto
5
Zagotowujemy, wsypujemy bazylię i gotowe. Można pić samodzielnie lub zalewać wcześniej ugotowany ryż bądź makaron. Zabielić śmietaną tez można jeśli ktoś chce złagodzić smak. Smacznego.
Krok 5 - Zupa piekielnie pomidorowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta_P-S 18.09.2011 13:48
faktycznie piekielna, też wczoraj robiłam, muszę ją wstawić
Agnieszka_B 18.09.2011 09:13
Lubię wszystko co pomidorowe, lubię wszystko co ostre, więc taka zupa to idealne połączenie:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak