Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDŻOWY PLACEK

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
cukier drobny 10 dag
mleko 1 szkl
masło 10 dag
truskawki świeże 50 dag
drożdże świeże 5 dag
jajko 3 szt
rabarbar 3-4 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDŻOWY PLACEK

-Truskawki opłukac i osuszyc.
Rabarbar,obrac i pokrajac na kawałki.
Drożdż rozkruszyc,dodac do ciepłego
mleka z łyzka maki i cukru,
Rozmieszac i odstawic do wyrośnięcia.
Do mąki dodac rozczyn i jajka ubite z cukrem. Wyrobic ciasto.
Dodac rozpuszczone i przestudzone
masło. Wyrabiac,aż ciasto zacznie
odchodzic od dłoni.
Odstawic do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowac i przełożyc
do dużej prostokątnej blachy.
Ułożyc na nim owoce,lekko je
wciskamy
odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 50 min.w 190 st.Posypac
cukrem pudrem..Można ciasto przed
wstawieniem do piekarnika posypac
kruszonką.łączymy po 5 dag masła
i cukru oraz 10 dag mąki i
rozkruszyc grudki w palcach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 11.06.2012 19:15
pycha
IZABELA29 20.11.2011 08:07
dobre jak zawsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak