DROŻDŻOWY PLACEK

DROŻDŻOWY PLACEK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • cukier drobny

    10 dag
  • mleko

    1 szkl
  • masło

    10 dag
  • truskawki świeże

    50 dag
  • drożdże świeże

    5 dag
  • jajka

    3 szt
  • rabarbar

    3-4 łodygi
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

-Truskawki opłukac i osuszyc.
Rabarbar,obrac i pokrajac na kawałki.
Drożdż rozkruszyc,dodac do ciepłego
mleka z łyzka maki i cukru,
Rozmieszac i odstawic do wyrośnięcia.
Do mąki dodac rozczyn i jajka ubite z cukrem. Wyrobic ciasto.
Dodac rozpuszczone i przestudzone
masło. Wyrabiac,aż ciasto zacznie
odchodzic od dłoni.
Odstawic do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowac i przełożyc
do dużej prostokątnej blachy.
Ułożyc na nim owoce,lekko je
wciskamy
odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy 50 min.w 190 st.Posypac
cukrem pudrem..Można ciasto przed
wstawieniem do piekarnika posypac
kruszonką.łączymy po 5 dag masła
i cukru oraz 10 dag mąki i
rozkruszyc grudki w palcach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Sylwia56

11.06.2012 19:15
pycha

IZABELA29

20.11.2011 08:07
dobre jak zawsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat