Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anansowe muffinki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brązowy cukier 3 łyżki
masło 225 gram
cukier 1/2 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżki
jaja 3 szt
maślanka 3/4 szkl.
ekstraktu migdałowego 1/4 szt
ananas z puszki 225 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Anansowe muffinki

1. Na początku rozgrzej piekarnik do 190 C
2. Formy na muffiny delikatnie nasmarój masłem.
3. W małej miseczce dobrze wymieszaj brązowy cukier z 2 łyżkami roztopionego masła.
Tak przygotowaną cukrową mieszankę rozdziel do 12 muffin-owych foremek, po około 1 łyżeczce do każdej.
4. Dokładnie pokryj dno.
5. Tak samo postępujemy z ananasami.
6. Do każdej foremki kładziemy po 1 łyżeczce ananasów, które delikatnie rozprowadzamy po dnie foremki.
7. Odstawiamy na bok.
8. W dużej misce mieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
9. Odstawiamy na bok. (hehe)
10. W drugiej misce roztrzepuj jajka, aż będą lekko spienione.
11. Następnie dodaj maślankę, ekstrakt migdałowy, pozostałe roztopione masło oraz ananasy. 12. Mieszamy.
13. Dodaj suche składniki, delikatnie mieszając całość tak, jak ciasto muffinkowe, czyli niezbyt dokładnie.
14. Uważaj, aby nie naruszyć umieszczonego w każdej foremce cukru i ananasów, wypełniamy foremki ciastem do 3 ich pojemności.
Jeśli pozostanie ci ciasto możemy upiec je w dodatkowych foremkach lub w drugiej turze pieczenia.
15. Piecz 23 minuty lub do momentu, aż będą złocisto brązowe, a ich wierzch będzie zaokrąglony.
16. Wykałaczka wbita w muffinkę powinna być w miarę sucha oblepiona kilkoma okruszkami.
17. Upieczone muffinki odstaw do wystygnięcia na 15 minut.
18. Po tym czasie delikatnie wyciągnij je z foremki, dbając o to, aby nie uszkodzić ananasowego spodu.
Podawaj odwrócone spodem do góry. Jeśli zamierzamy je przechowywać przez dłuższy czas (do 2 dni), przed włożeniem ich do woreczka należy je całkowicie ostudzić!

19 i 20. Smacznego i zajadamy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 19.09.2011 15:28
Uwielbiam muffinki. Zapomniałeś tylko napisać ile mąki, soli i sody. Poza tym przepis bardzo fajny.
Gosia40 17.09.2011 21:38
Przepysznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak