Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kremowo-waniliowa tarta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 sztuki
mąka 200 gram
masło 140 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 4 łyżki
cukier 10 łyżek
mleko 2 szklanki
laska wanilii 1/2 sztuki
skórka cytrynowa 3 łyżeczki
sól do smaku
orzechy włoskie 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kremowo-waniliowa tarta

Ciasto do tarty: oddzielić żółtko od białka. Do miski dodać żółtko, 190 gram mąki, 120 gram masła, 2-3 łyżki zimnej wody oraz cukier puder i ugnieść z tych składników ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło i będzie miało gładką, jednolitą konsystencję, należy odstawić je na około 3 godziny do lodówki. W między czasie wysmarować tłuszczem formę do tarty i po upływie 3 godzin, wykleić ją chłodnym ciastem. Gotowe ciasto dokładnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec przez 13-14 minut.
Krem do tarty: Rozbić 2 jajka i oddzielić białka od żółtek. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem waniliowym i polową cukru. Następnie dodać pozostałą mąkę i wymieszać. DO garnuszka wsadzić laskę wanilii i zalać ją mlekiem. Całość zagotować, po czym usunąć laskę wanilii. Tak przygotowanym mlekiem zalać wcześniej przygotowaną mieszaninę żółtek, cukrów i mąki. Mieszać energicznie do momentu, aż krem stanie się jednolity i gęsty. Następnie do przygotowywanego kremu dodać pozostałe, miękkie masło i skórkę cytrynową. Wymieszać. Krem wylać na ciasto, dokładnie porozprowadzać go za pomocą łyżki. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec przez 18 minut.
Wierzch tarty: Rozbić jajko i oddzielić białko od żółtka. Do białka dodać pozostałe 3 białka (z poprzednich etapów) i ubić je z solą i pozostałym cukrem. Utartym białkiem wyłożyć wierzch tarty i wstawić na kolejne 6 minut do piekarnika. W tym czasie posiekać orzechy. Po wyciągnięciu tarty, wierzch dodatkowo posypać orzeszkami. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 30.01.2012 12:51
smaczna
Margo1 19.10.2011 11:20
pyszna
Kate131 26.09.2011 07:07
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak