Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe z wiśniami
W taki sam sposób i z takiej samej ilości składników przygotować drugie ciasto orzechowe.
W rondlu zagotować wino z korą cynamonu, 6 dag cukru pudru oraz skórką obraną z pomarańczy. Dodać zamrożone owoce. Zagotować i przecedzić. Wywar przelać do osobnego rondla. Ponownie zagotować i dodać do niego proszek budyniowy rozprowadzony sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Wymieszać z owocami.
Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok. Umieścić go w rondlu, zagotować i wymieszać z żelatyną. Odstawić, aby ostygł. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru pudru (10 dag). Połączyć z sokiem pomarańczowym.
Na cieście orzechowym rozsmarować 1/3 bitej śmietany, następnie nałożyć 2/3 masy wiśniowej i przykryć drugim ciastem orzechowym posmarowanym od spodu 1/3 bitej śmietany. Lekko docisnąć. Na wierzchu rozsmarować pozostałą bitą śmietanę oraz pozostałą masę wiśniową. Posypać czerwonym cukrem.