Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 8 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
olej 1 łyżka
ryż 200 g
sól 2 łyżeczki
pieprz kolorowy do smaku
śmietana do sosów 3 łyżki
natka pietruszki 10 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować z 1 łyżeczką soli na sypko.
Krok 1 - Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką foto
2
2 ząbki czosnku i 1 cebulę posiekać, wszystko udusić na łyżeczce oleju.
Krok 2 - Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką foto
3
Dodać umyte i odsączone pieczarki pokrojone w plastry i dusić razem.
Krok 3 - Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką foto
4
Do gotowanego ryżu dodać duszone pieczarki z cebulą i wymieszać, dusić chwilę razem, delikatnie podlać gorącą wodą.
Krok 4 - Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką foto
5
Dodać 3 łyżki śmietany do sosów i doprawić solą i pieprzem
Krok 5 - Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką foto
6
Następnie dodać świeżą natke pietruszki i dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką foto
7
Gotowe, gorące risotto wyłożyć do miseczki, dodatkowo przybrać natką pietruszki.
Krok 7 - Danie a\'la Risotto z pieczarkami i pietruszką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 21.09.2011 10:50
Wg mnie dodanie przedrostka a\'la przed słowem risotto sugeruje, że jest to potrawa podobna do risotto, ale samym risotto to nie jest. Więc nie rozumiem skąd te polemiki. Uważam, że jest to bardzo smaczna potrawa.
BernadettaP 17.09.2011 09:18
Po zmianie nazwy od razu danie jest do przełknięcia :-)
Lotar 17.09.2011 08:13
W 100 % zgadzam się z Magdaleną i Bernadettą- to nie jest risotto.
BernadettaP 16.09.2011 21:51
Wystarczy pojechać do Włoch lub zjeść risotto przygotowane przez rodowitego Włocha, aby wyrobić sobie choć mgliste pojęcie o tej potrawie :-) Pan Halbański, z tego co kojarzę tworzył własne wariacje różnych potraw i do risotto dawał np. mortadelę, która w jego czasach była w miarę łatwo dostępna, ale nigdy nie uważał się autorytem w sprawach kuchni włoskiej. Drugą sprawą jest to, że risotto jest potrawą z założenia jednogarnkową, wymagającą podsmażenia ryżu na patelni i później jego ugotowania z dodatkiem wywaru, a ugotowanie ryżu wyklucza możność nazywania takiej potrawy risottem. No, ale ja autorytem w kuchni nie jestem, gotuję dla przyjemności, a nie z musu, więc niech się ktoś jeszcze wypowie...
Jolanta_P-S 16.09.2011 21:29
Kto wam powiedział, że wino musi być. Poczytajcie sobie Leksykon sztuki kulinarnej Macieja Halbańskiego, hasło risotto.
BernadettaP 16.09.2011 20:58
Niestety, risotto to to nie jest, a tylko ryż z warzywami. Brakuje nie tylko wina, ale też ryżu arborio, którego nie gotuje się osobno, a smaży na patelni, podlewając wywarem i winem...
Magdalena67 16.09.2011 20:53
risotto bez wina?
pacpaw 16.09.2011 20:14
nie robiłem jeszcze rissotta. Narazie sie tylko przemierzam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak