Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka \'\'lakierowana\'\'

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt[około 2 kg]
cebula 1 szt
seler 1/2 szt
wino 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
miód 4 łyżeczki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa do zup w płynie 4 łyżki
rosół 1/2 szkl
ocet winny 2 łyżki
anyż

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka \'\'lakierowana\'\'

Kaczkę sprawić,opłukać,natrzeć solą[uciąć szyję tak ,aby otwór był zamknięty],następnie zagotować rosół z przyprawą do zup,drobno posiekaną cebulą,startym selerem,cukrem,cynamonem,anyżkiem i wlać do otworu brzusznego i dobrze zaszyć.Kaczkę piec około 2,5 godz w dobrze nagrzanym piekarniku ,kaczkę posmarować wcześniej miodem wymieszanym z octem winnym i pozostałą przyprawą,,smarowanie powtarzać co 20 min,następnie przeciąć nici,wylać płyn i użyć go jako sosu do mięsa z kaczki,na koniec pokroić tuszę,podawać z ryżem na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak