Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze szpinakiem i ricottą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 300 g
szpinak 500 g
cebula 1 sztuka
ser ricotta 500 g
mleko 150 ml
parmezan starty 100 g
sól
pieprz
tłuszcz do formy
jaja 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem i ricottą

Ciasto rozmrozić. Szpinak umyć, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Ricottę połączyć z 2/3 porcjami mleka, dodać szpinak, cebulę i 80 g parmezanu, wymieszać i doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Połowę porcji ciasta rozwałkować, przełożyć do natłuszczonej tortownicy, uformować brzeg. Na cieście rozłożyć masę szpinakową. Zrobić 6 wgłębień, do każdego wbić jajo, posypać pozostałą porcją parmezanu.
Brzeg ciasta zawinąć do środka tak, aby częściowo przykrył masę, posmarować olejem. Pozostały kawałek ciasta rozwałkować i ułożyć na masie. Ciasto posmarować resztą mleka, gęsto ponakłuwać widelcem i piec ok.30min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 19.12.2011 16:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak