Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 600 gram
Marynata do mięs pikantna Prymat 3 łyżeczki
ryż 200 gram
cebula czerwona 2 szt
czosnek 3 ząbki
cytryna 1 szt
tymianek 2 łyzki
oliwa 2 łyzki
masło 20 gram
przyprawy 1 do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś z kurczaka

Marynatę wymieszaj w miseczce z oliwą.
Piersi z kurczaka natrzyj marynatą i odstaw na 30 minut do lodówki.
Cytryny sparz wrzątkiem i pokrój w półplastry. Ryż ugotuj na sypko.
Zeszklij na patelni cebulę oraz czosnek. Połącz je z ryżem, cytryną i tymiankiem, po czym dopraw pieprzem do smaku. Nasmaruj masłem naczynie żaroodporne i wyłóż do niego warzywa.Rozgrzej na patelni oliwę, następnie podsmaż zamarynowane piersi.
Na wierzchu naczynia ułóż podsmażone piersi. Rozpuść kostkę w 2 szklankach wrzącej wody. Powstałym rosołem zalej kurczaka gorącym rosołem. Piecz w nagrzanym do 180 ºC piekarniku przez ok. 20 minut. Podawaj z surówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak