Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

poduszkowe ciasto

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka 220 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 125 ml
woda 125 ml
kakao 3 łyżka
ser biały 500 g
budyń waniliowy 1 szt
cukier puder 280 g

Przepis i sposób przygotowania na: poduszkowe ciasto

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru (180g). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puch, następnie dodać olej i wodę, zmiksować. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, nadal miksując. Do masy przełożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę wyłożyć do natłuszczonej prostokątnej formy i wyrównać powierzchnię.

Przygotować masę serową: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przełożyć ją do woreczka foliowego, odciąć róg i wyciskając na ciemne ciasto utworzyć kwadraty.

Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 18.09.2011 09:05
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak