Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z migdałami i lukrem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z cytryny 3 łyzki
cukier 1 szkl
migdały 3 łyżki
rodzynki 3 łyżki
mąka pszenna 40 dag
masło 1 kostka
jajko 3 szt
cukier puder 1/2 szkl
rum 3 łyżki
płatki migdałowe 3 łyżki
jabłko kwaśne 1,2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z migdałami i lukrem

1. Jabłka obierz, potnij na kawałki. Dodaj do nich sok z cytryny, rodzynki, migdały i 1/2 cukru. Duś 6 min.
2. Z mąki, masła, jajek i reszty cukru szybko zagnieć ciasto. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wylep 2/3 ciasta. Napełnij jabłkami. Przykryj pozostałym ciastem. Piecz godzinę w temp ok 200 stopni.
3. Z cukru pudru i rumu utrzyj lukier. Oblej nim wystudzoną szarlotkę. Posyp płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 06.11.2013 07:37
uwielbiam jabłecznik
kate.500 14.05.2013 20:48
pyszne smaki
Dorian 16.04.2012 08:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak