Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka po lubusku z tymiankiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1,5 kg
dżem pomarańczowy 1 słoik
pomarańcze 2 szt.
przecier pomidorowy 1 szklanka
cebula biała 1 szt.
ząbek czosnku 1 szt.
masło 2 łyżki
sól
olej

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka po lubusku z tymiankiem

Żeberka umyj, osusz, podziel na porcje. Cebulę oraz tymianek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomarańczę umyj, obierz i pokrój je na półplasterki.
Glazura do żeberek: W wysokim naczyniu, na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj dżem, przecier oraz tymianek. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem.
Żeberka przesmaż na złoto na oleju, oprósz solą i pieprzem, zanurz w glazurze. Wstaw na ok. godz. do lodówki lub najlepiej na całą noc.
Żeberka ułóż w brytfannie, poprzetykaj je plastrami pomarańczy, przykryj i piecz w nagrzanym do temp. 200 stopni piekarniku ok. 1,5 godz., smarując co jakiś czas resztą glazury.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 26.11.2011 20:22
ciekawy przepis,takich żeberek nie jadłam,wypróbuję
artur7 16.09.2011 10:44
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak