Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka po kaszubsku na kapuście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
kapusta biała 1 kg
marchewka 1 szt.
cebula biała 2 szt.
pomidory 2 szt.
siekany koper 1 łyżka
sól
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
mąka 2 łyżki
olej do smażenia
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka po kaszubsku na kapuście

Żeberka umyj, osusz, podziel na mniejsze porcje i oprósz mąką.
Cebulę obierz, posiekaj. Kapustę oczyść, drobno poszatkuj.
Na mocno rozgrzanym oleju przesmaż na równy, złoty kolor żeberka, po czym zdejmij je z patelni.
Na tym samym tłuszczu, na którym były smażone żeberka, zeszklij cebule, dodaj do nich poszatkowaną kapustę.
Całość przypraw solą, pieprzem, majerankiem, dodaj listek laurowy. Wymieszaj i duś wolno, kilka razy mieszając.
W czasie, gdy kapusta się dusi, oczyść marchewkę i zetrzyj ja na grubej tarce. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i przesmaż na nim marchewkę.
Gdy kapusta nieco zmniejszy swą objętość, dodaj do nie przesmażoną marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany koperek. Wymieszaj i przez chwilę duś razem.
Następnie połowę kapusty przełóż do innego, większego garnka, ułóż w nim przesmażone
żeberka, po czym przykryj je pozostałą kapustą. Zalej wszystko ok. 1,5 szklanki wody i duś pod przykryciem, aż żeberka zmiękną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

19.02.2014 15:12
bardzo smaczne
Rogalik 05.02.2012 21:43
super
irenka 04.02.2012 20:43
smaczne
Ewa95 05.12.2011 16:07
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak