Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet obsypany kolorowym pieprzem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 70 dag
filet z perliczki 40 dag
wątróbka drobiowa 20 dag
jajko 3 szt.
cebula biała 2 szt.
marchew 2 szt.
pietruszka 2 szt.
kajzerka 2 szt.
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 2 opakowania
gałka muszkatołowa Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 30 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet obsypany kolorowym pieprzem

Udka z kurczaka oraz filet z perliczki oczyścić, umyć i osuszyć. Umieścić w garnku. Dodać obrane warzywa: marchew, pietruszkę oraz jedną cebulę, majeranek, kilka liści laurowych i po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca, pieprzu kolorowego. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć. Z udek kurczaka usunąć skórę i kości.

Z boczku odkroić 8 plastrów. W osobnym garnku umieścić pozostały boczek z dodatkiem soli i ziaren pieprzu. Wlać około 200 ml wody. Gotować do miękkości mięsa. Boczek wyjąć, a w pozostałym wywarze namoczyć kajzerki.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podpiec na nim wątróbkę. Dodać cebulę pokrojoną na ćwiartki. Lekko podsmażyć.

Przez maszynkę do mielenia mięsa trzykrotnie przepuścić filet z perliczki, obrane mięso kurczaka, boczek, wątróbkę z cebulą, namoczone kajzerki oraz wszystkie ugotowane warzywa (marchew, pietruszkę, cebulę). Dodać żółtka, gałkę muszkatołową, pieprz czarny mielony oraz w miarę potrzeby sól. Dokładnie wymieszać składniki przy użyciu miksera. Na samym końcu połączyć z pianą ubitą z białek.

Masę mięsną przełożyć do dwóch foremek wysmarowanych olejem. Na wierzchu włożyć po cztery plastry boczku. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Po tym czasie zdjąć z pasztetu plastry boczku i obsypać wierzch pozostałymi ziarnami kolorowego pieprzu. Piec jeszcze 15 minut (temperatura pozostaje taka sama).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justynab1903 07.02.2012 21:50
rewelka
Gosia40 25.09.2011 12:06
Znakomity przepis:)
Nina7 21.09.2011 17:30
Nie ma nic lepszego niż pasztet domowej roboty:)
aguus 20.09.2011 14:38
Nie dość że rewelacyjnie wygląda to jeszcze tak smakuje:)
Misiek1 17.09.2011 21:11
Znakomite śniadanko!
pacpaw 16.09.2011 20:10
zapożyczę pomysł z tym pieprzem :o)
pawel6 16.09.2011 14:42
Wygląda rewelacyjnie i tak też musi smakować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak