Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żeberka zapiekane w sosie z fasolą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 1 kg
biała fasola 1 puszka
sok pomidorowy 1 szklanka
cebula biała 2 szt.
olej 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
keczup 4 łyżki
Majeranek suszony Prymat
papryka mielona
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: żeberka zapiekane w sosie z fasolą

Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj majerankiem, solą i pieprzem. Posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na ok. 3 godz.
Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż żeberka, obsmaż je na rumiano ze wszystkich stron. Następnie włóż je do żaroodpornego naczynia.
Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwę na wierzchu usmażonych żeberek.
Sos: Cebulę obierz, posiekaj, wymieszaj z sokiem pomidorowym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw mieloną papryką, solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą.
Naczynie żaroodporne przykryj, wstaw do piekarnika, rozgrzanego do temp. 200 stopni.
Potrawę piecz ok. 30 min., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 02.04.2012 13:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak