Ciasto biszkoptowe z czereśniami i polewą czekoladową

Ciasto biszkoptowe z czereśniami i polewą czekoladową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5-6 sztuk
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • czereśnie

    20-30 sztuk
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia, ucieramy. Później dodajemy porcjami ubite białka. Całość mieszamy bardzo delikatnie do momentu uzyskania jednolitej masy. Przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Umyte, osuszone i wydrylowane czereśnie oprószamy mąką i układamy na cieście. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 180- 200 stopni piekarnika i pieczemy ciasto przez 30- 40 minut. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą czekoladową. Możemy użyć gotową polewę lub przygotować ją z masła, kakao, cukru.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

08.01.2014 13:03
lubię takie

Wafelek2601

02.07.2013 10:24
Pyszny placuszek

Patrycja33

14.04.2012 13:32
mmm pychota

RenataZ-et

31.03.2012 18:18
uwielbiam takie ciasta

ben-ka

25.10.2011 20:30
pyszne masz te ciasta.

Juleczka20

03.09.2011 15:52
pychota:)_

hastalavista

09.10.2010 11:45
bardzo fajny przepis!

iknkirke

02.09.2010 10:15
Pysznie wygląda

Iwusia

27.06.2010 11:07
Pyszne ciacho - pięknie wygląda !

sylwiachmiel

25.06.2010 07:26
musze tez taki upiec!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat