Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gorzka czekolada 100 g
masło 70 g
cukier puder 30 g
mąka 30 g
jaja 2

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka czekoladowe

Przygotować foremki (ja używam szerokich filiżanek): wysmarować wnętrze masłem, z pergaminu wyciąć paski o szerokości odpowiadającej głębokości foremki (filiżanki). Paski umieścić na ściankach (dzięki masełku powinny się ładnie przykleić) i posmarować je także masłem.

Kawałki czekolady włożyć do naczynia razem z kawałkami masła i rozpuścić w kąpieli wodnej (to znaczy miskę z czekoladą i masłem umieścić na garnku z wrzącą wodą). Mieszać aż do rozpuszczenia się składników. Lekko przestudzić.
Mąkę, cukier i jaja zmiksować na jednolitą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać i wlać ciasto do foremek.
Ciastko trochę urośnie.
Piec 8-9 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut.
W związku z tym, że zarówno temperatura, jak i czas pieczenia są tutaj bardzo istotne, a każdy piekarnik piecze inaczej, proponuję wykonać test, na to czy ciasteczko jest gotowe: po wyjęciu z piekarnika pomiędzy pergaminowy pasek a ściankę foremki wkładam nożyk i lekko podważam. Jeśli ciastko daje się podważyć, a nożyk po wyjęciu nie jest brudny od czekolady, znaczy to, że się udało!

Ciastko wykładamy na talerzyk i po chwili lekko nacinamy. Ze środka powinna wylać się półpłynna masa czekoladowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak